Opatowice

Rok: 2019
Stadium: w trakcie realizacji
Powierzchnia: 1 326 m²
Inwestor: Dot Development

Projekt obejmuje zespół pięciu budynków mieszkalnych jednorodzinnych dwulokalowych w zabudowie wolnostojącej przy ul. Opatowickiej we Wrocławiu.

Architektura wykorzystana została do strefowania przestrzeni, tak by uniknąć klasycznych ogrodzeń i wydzieleń działek. Strefa wspólna podjazdów jest częścią otwartą, półprywatną. Część prywatna definiowana jest poprzez elewację parteru, która łączy poszczególne domy w formie przedłużenia materiałowego przechodzącego w przynależne lokalom mieszkalnym wiaty. Daje to wrażenie ustawienia archetypicznej formy domu z dachem dwuspadowym, na drewnianej platformie parteru. Wiaty pełnią rolę funkcjonalnego przedłużenia części kuchennej i salonu. Konsekwentne wykorzystanie tego samego materiału na elewacjach parterów budynków i wiat, sprawia, że cały zespół zabudowy tworzy jedno, spójne założenie architektoniczne, które będzie odbierane w ten sam sposób pomimo upływu czasu i wprowadzania indywidualnych modyfikacji mieszkańców terenu.

Ta strona używa plików cookies celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej.